(+359) 899 84 40 47 office@viatech.bg
Изберете страница

Разумно и отговорно използване на електрическа енергия

Поскъпването на електрическата енергия продължава до невиждани граници. След като само преди няколко месеца цена от 300 лв./MWh изглеждаше като критично висока стойност, през изминалата седмица бяха регистрирани много сделки на цена от около 400 лв./MWh. За сравнение: прогнозираната цена от Комисията за енергийно и водно регулиране на електрическата енергия за периода 1 юли 2021 – 30 юни 2022 г. е 119 лв./MWh, а от началото на 10.2021 г. средната стойност е 362 лв./MWh. Природният газ не отстъпва от рекордните стойности от 240 лв./MWh в началото на 10.2021 г.

Енергийната ефективност е тема, която все повече излиза на преден план. С течение на времето темата стана все по-разпознаваема и се формираха различни гледни точки по въпроса, енергоспестяването има смисъл единствено, ако е отражение на вашия информиран избор.

Kак да пестим електрическа енергия?

Няколко съвета за разумно и отговорно използване на електрическата енергия.

Направете топлинна изолация

Най-ефективната стъпка към пестенето на електрическа енергия вкъщи е поставянето на топлинна изолация на сградата. Използвайте всяка възможност да изолирате стените, пода и тавана. Имайте предвид, че всяка стотинка вложена в изолация се връща многократно във вид на спестена енергия.

Уплътнете добре

Поправете счупените стъкла (ако има такива) и износените уплътнения на вратите и прозорците. Поставете многокамерен стъклопакет и уплътнете добре входната врата.

Избягвайте изстиването на стените

Проветрявайте с широко отворени прозорци, но за по-кратко време, вместо да оставяте притворен прозорец през целия ден. Така ще избегнете изстиването на стените.

Поддържайте подходяща влажност

Сухият въздух се усеща по-студен от влажния и е по-вреден за здравето. Поддържането на подходяща влажност води до по-добър комфорт и е по-ефективно. Използвайте парата от къпането и готвеното, за да овлажните въздуха и да го накарате да се загрее по-лесно. За целта пускайте вентилатора в банята и абсорбатора в кухнята за по-кратко време. Помнете, че те могат да изсмучат въздуха от цялото помещение за няколко минути.

Намалете термостата

Настройте стайните термостати на по-ниска температура, доколкото комфорта позволява (20-22 °C). Всеки градус е от значение. Уверете се, че термостатът е поставен на място, където ще измерва средната температура в стаята. Внимавайте да не е на слънце, в обсега на отоплителен уред, твърде високо, ниско или зад мебел. Намалете термостата с 2-6 °C през нощта и когато не сте у дома.

Поставете слънчев колектор

Поставете слънчев колектор за БГВ, също като топлинната изолация това е инвестиция, която се изплаща бързо. Ако колекторът е целогодишен, би могъл да подпомага подгряването на бойлера и през зимата.

Мийте на ръка

Миенето на ръка е по-енергоемко от миенето в миялна. Използвайте възможно най-кратката програма на миялната машина. Включвайте миялната само, когато е пълна.

Перете на най-кратката програма

Използвайте най-кратката програма за пране и по възможност с по-ниска температура. Пускайте пералнята, когато е пълна, но не я претоварвайте с дрехи. Претоварената пералня има нужда от повече енергия.

Почиствайте филтрите на сушилнята

Изкарайте дрехите от сушилнята веднага, след като цикъла приключи. Така няма да им оставите време да се намачкат и гладенето ще отнеме по-малко време. Почиствайте въздушните филтри на сушилните преди/след всяка употреба.

Hастройте хладилника на средна стойност

Не настройвайте хладилника на най-ниска степен на изстудяване, изберете някоя от по-средните стойности. Можете да почистите връзките на кондензатора (поставени в долната задна част на хладилника) с прахосмукачка, така ще улесните трансфера на топлина.

Отваряйте хладиника за кратко

При всяко отваряне на вратата на хладилника, студеният въздух излиза навън. Не оставяйте вратата отворена за дълго време и взимайте повече продукти наведнъж.

Без отворени течности в хладилника

Не оставяйте незатворени течности в хладилника. Те не само имат свойството да абсорбират нежелани миризми, но и да отдадат изпарения и да окажат влияние на работата на компресора.

Без горещи съдове в хладилника

Оставете топлите съдове да се охладят, преди да ги поставите в хладилника.

Оставяйте малко място между продуктите

Хладилниците работят най-ефективно, когато са пълни. Поставете шише с вода в хладилника, когато не е пълен, за да подпомогнете работата му. Оставяйте малко място между продуктите, за да може въздуха да циркулира свободно.

Изберете фризер тип ракла

Фризерите, отварящи се като ракли, са по-ефективни от изправените модели, защото губят по-малко студен въздух при отваряне.

Внимавайте къде инсталирате хладнилника

Инсталирайте хладилника далеч от готварската печка или други излъчващи топлина уреди.

Поставете хладилника на по-лек режим

Опитайте преди да отидете на почивка, да махнете продуктите с кратък срок на годност и поставете хладилника на по-лек режим.

Намалете фурната

Можете да намалите фурната с 20 °C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.

Сменете осветителните тела с нови

При смяна на всички стари осветителни тела с нови, сметките за електрическа енергия могат да намалеят с от 6 до 10 лв на месец.

Проверете лумените на крушките

Когато купувате крушки помнете, че ватовете показват само колко енергия ползват те, за да работят. Количеството светлина, която произвеждат се измерва в лумени. Сравнете лумените и ватовете, за да сте сигурни за какво плащате.

Използвайте таймер на външното осветление

Поставете детектор за светлина или таймер на външното осветление, за да сте сигурни, че не сте забравили да го изключите през деня.

Използвайте външни лампи с фотоволтаик

Използвайте градински и външни лампи с фотоволтаик, захранвани директно от слънцето.

Изключвайте осветлението

Не оставяйте осветлението включено там, където не се ползва. Това важи особено през лятото, защото крушките освен светлина, отделят и топлина.